110 graven ontdekt in de Nijldelta

Op woensdag 28 april 2021 werd bekend gemaakt dat op de archeologische site Kom el-Choelgan, in het midden van de Egyptische Nijldelta, 110 graven zijn blootgelegd. Daarvan dateren 68 ovale graven uit wat de Boeto-Maädi cultuur wordt genoemd, van circa 3900 tot 3200 v.Chr.. Deze prehistorische cultuur loopt min of meer parallel aan de Opper-Egyptische Naqada I en II cultuur. In sommige graven zijn menselijke resten gevonden van zowel volwassenen als van kinderen. In een graf is zelfs een baby begraven in een groot aardewerken vat. Verder vonden de archeologen in de graven ongedecoreerde aardewerken grafbijgiften. In de directe omgeving van de begraafplaats vond men ook de restanten van ovens voor het vervaardigen van aardewerk vazen, amuletten en sieraden. Vijf andere ovale graven dateren uit de periode tussen 3200 tot 3000 v.Chr.. Dat komt overeen met de Naqada III cultuur in Opper-Egypte.
Ook zijn op de archeologische site 37 rechthoekige graven uit de Hyksosperiode, daterend tussen 1710 en 1550 v.Chr., aangetroffen.

Lees het artikel: Archeologen vinden in Egypte 110 tombes met menselijke resten.
Lees ook: 110 graftombes opgegraven in Egypte, ook babyresten gevonden.
Op 28 april 2021 gaf Huub Pragt een reactie in het NPO Radio 5 programma.
Luister naar het interview van 9:20 vanaf 1:45:07: Open Huis.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.