Oudste begraafplaats voor huisdieren ontdekt in Egypte

Huisdier hond begraven in Berenike – foto Marta Osypińska

Op maandag 25 januari 2021 werden de verrassende resultaten bekend gemaakt van een opgravingscampagne in Berenike, een Romeinse havenstad aan de Egyptische Rode Zeekust. Archeologen hebben de oudste begraafplaats voor huisdieren ontdekt. De oude Egyptenaren staan ​​erom bekend talloze heilige dieren moedwillig te hebben gedood om ze vervolgens te mummificeren. De dieren die zijn aangetroffen in de begraafplaats van Berenike vertonen echter geen tekenen dat ze zijn gestorven door toedoen van mensen. In plaats daarvan vonden de onderzoekers juist oude, zieke en misvormde dieren die langdurig moeten zijn gevoerd en verzorgd. Ze vonden dieren die heel zorgvuldig zijn begraven. De dieren werden in een slaaphouding gelegd – soms in een dekentje gewikkeld. De onderzoekers denken nu dat de dieren in het Romeins-Egyptische Berenike geen eerbetoon aan de goden waren, maar gewoon huisdieren. Onder de 585 dieren die zijn opgegraven, bevinden zich 536 katten, 32 honden, 15 apen, een vos en een valk. Opvallend is ook dat geen van deze dieren werd gemummificeerd. Sommigen dieren werden wel in een geïmproviseerd omhulsel geplaatst. Zo was een grote hond gewikkeld in een mat van palmbladeren en had iemand voorzichtig twee helften van een grote wijnamfoor op zijn lichaam gelegd, gelijkend op een mummiekist.

Lees het wetenschappelijke artikel in het tijdschrift World Archaeology: ANCIENT PETS. The health, diet and diversity of cats, dogs and monkeys from the Red Sea port of Berenice (Egypt) in the 1st-2nd centuries AD.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.