Scepsis over het onderzoek aan het graf van Toetanchamon

Momenteel wordt in het Dal der Koningen een radaronderzoek uitgevoerd door het team van de Polytechnische Universiteit van Turijn onder leiding van Franco Porcelli. Lees hier het eerder gepubliceerde bericht: Zoektocht naar geheime kamers bij Toetanchamon worden hervat.
De interesse van de internationale pers is in ieder geval opnieuw gewekt. Eerder gestelde vragen drijven deze weken weer naar boven:
Are Archaeologists About to Find Nefertiti’s Tomb?.

Nu bijna 1 jaar geleden, op 17 maart 2016 publiceerde National Geographic dit artikel: Scans of King Tut’s Tomb Reveal New Evidence of Hidden Rooms. Daarin werd aangekondigd dat de resultaten van het radaronderzoek, dat in november 2015 werd uitgevoerd door de Japanse radarspecialist Hirokatsu Watanabe, niet in twijfel worden getrokken. Echter om meer duidelijkheid te verkrijgen over de vermeende holle ruimtes in het graf van Toetanchamon, stuurde National Geographic eind maart 2016 hun eigen onderzoeksteam naar Egypte. Op 1 april 2016 werd een persconferentie gehouden in het Dal der Koningen waarbij de voorlopige bevindingen werden gepresenteerd. De sprekers zijn achtereenvolgens:

  1. De sinds twee dagen beëdigde nieuwe Egyptische Minister van Oudheden, Chaled el-Enany.
  2. De sinds twee dagen ontslagen Egyptische Minister van Oudheden, Mamdouh el-Damaty.
  3. De Britse egyptoloog, Nicholas Reeves.
  4. De Amerikaanse radarspecialist in dienst van National Geographic, Eric Berkenpas.
  5. De Egyptische specialist in rotsmechanica verbonden aan Cairo University, Yasser el-Shayeb.
  6. De Minister van Oudheden, Chaled el-Enany.

Minister El-Enany sprak in zijn slotwoorden over een internationaal symposium dat van 6 tot en met 8 mei 2016 zou worden gehouden in Caïro. Dat dit symposium niet helemaal vlekkeloos is verlopen, blijkt uit de felle woordenwisseling die daar ontstond tussen twee voormalige ministers van Oudheden, Zahi Hawass en Mamdouh el-Damaty.
Lees hier het artikel van 8 mei 2016 uit de Chicago Tribune: Archeologists clash in Egypt over King Tut tomb theory.
Lees hier het artikel van 9 mei 2016 van National Geographic: In Egypt, Debate Rages Over Scans of King Tut’s Tomb.

Sindsdien is er geen officiële berichtgeving meer gedaan. Lees hoe dit juist heeft geleid tot scepsis over het radaronderzoek: Radiostilte.

Geplaatst in Nefertiti Reeves, Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.