Nieuws

Geplaatst op
 • Haven in Gebel es-Silsila ontdekt - 27 maart 2019

  Op woensdag 27 maart 2019 werd bekend gemaakt dat een haven is ontdekt in de zandsteengroeve van Gebel es-Silsila.

 • Geofysische afwijkingen rondom graf Toetanchamon - 27 maart 2019

  ERT-metingen in het Dal der Koningen tonen aan dat zich twee onontdekte ruimtes in de directe omgeving van het graf van Toetanchamon bevinden.

 • Egyptian Coffins - 25 maart 2019

  Het Fitzwilliam Museum in Cambridge deelt vanaf maandag 25 maart 2019 de resultaten van een diepgaande studie van zijn verzameling aan Egyptische mumiekisten op een nieuwe website.

 • Plafond van de Chnoem tempel te Esna - 13 maart 2019

  Op woensdag 13 maart 2019 werd bekend gemaakt dat een restauratieteam van het Egyptische Ministerie van Oudheden de schilderingen op het plafond van de tempel van Chnoem te Esna volledig heeft schoongemaakt en hersteld.

 • Een openlucht museum in Dendera - 11 maart 2019

  Op maandag 11 maart 2019 werd bekend gemaakt dat binnen de omheiningsmuur van de tempel van Hathor te Dendera een openlucht museum is ingericht.

 • Herodotus loog niet over Egyptische boten - 8 maart 2019

  De Franse onderwaterarcheoloog Franck Goddio heeft ‘Schip 17’ uit de Late Tijd ontdekt in Thonis-Herakleion, een verzonken stad ten oosten van Alexandrië. Na een grondig onderzoek is maritiem onderzoeker Alexander Belov tot de conclusie gekomen dat Schip 17 inderdaad een barisboot is waar de Griekse geschiedschrijver Herodotus over schreef.

 • Graf van Alexander de Grote - 1 maart 2019

  ERT-metingen in het centrum van Alexandrië tonen 14 onregelmatigheden onder het oppervlak van een archeologische terrein aan. Het vermoeden bestaat dat een van de structuren het graf van Alexander de Grote betreft.

 • Beeldhouwersatelier ontdekt - 26 februari 2019

  Een beeldhouwerswerkplaats uit het Nieuwe Rijk is ontdekt tijdens opgravingen in Gebel el-Silsila.

 • Miniatuur mummiekist van Nefertiti? - 15 februari 2019

  Egyptoloog Marc Gabolde heeft ontdekt dat een miniatuur mummiekistje van Toetanchamon ooit aan een koningin heeft toebehoord. Qua tekst is het bewerkt en het is hergebruikt voor de begrafenis van Toetanchamon.

 • Lezing door conservator Daniel Soliman - 13 februari 2019

  Egyptoloog Daniel Soliman is in dienst getreden als conservator collectie Egypte van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hij houdt op dinsdag 12 maart 2019 een lezing in het museum over de papyrusvellen waarop een bouwopzichter noteerde hoe een Egyptische generaal zijn graf liet bouwen in Sakkara.