Nieuws

Geplaatst op
  • Huub Pragt te gast bij ‘De Leven’ podcast - 3 november 2023

    Op woensdag 11 oktober 2023 was egyptoloog Huub Pragt te gast bij ‘De Leven’ podcast.

  • Boek Farao Seti I - 1 november 2023

    Sinds woensdag 1 november 2023 is het boek Farao Seti I in de boekhandel te koop. Dit rijk geïllustreerde boek is van de hand van de Egypte-liefhebber Dave Boots.

  • De mastaba van Ptahsjepses herontdekt in Aboesir - 27 oktober 2023

    De Tsjechische archeologische missie te Aboesir heeft een zeldzame ontdekking gedaan. Tijdens twee archeologische seizoenen van 2022 en 2023 werd de verloren gewaande mastaba van de hoge ambtenaar Ptahsjepses teruggevonden en grondig onderzocht.

  • Tentoonstelling over Napoleon in Egypte - 25 oktober 2023

    Tot en met zondag 14 januari 2024 is de tentoonstelling Egypte, van de Farao’s tot de Generaal te zien in Musée Wellington te Waterloo.

  • Wijn uit het graf van koningin Merneith - 23 oktober 2023

    In het graf van de Egyptische koningin Merneith zijn honderden grote kruiken met wijn aangetroffen.

  • Wat wisten de Egyptenaren over meteorieten? - 17 oktober 2023

    De Spaanse egyptoloog Victoria Almansa-Villatoro gaat ervan uit dat spreuk PT 257 uit de Piramideteksten bewijst dat de oude Egyptenaren wisten dat ijzerrijke meteorieten uit de ruimte afkomstig zijn.

  • Giftige bijtslangen in het oude Egypte - 16 oktober 2023

    Onderzoekers hebben een ecologische techniek gebruikt, nichemodellering genaamd, om met zekerheid tien Egyptische slangen te identificeren die worden genoemd in een papyrus.

  • Replica van de Karnak-koninglijst ingevoegd - 16 oktober 2023

    Op maandag 16 oktober 2023 werd bekend gemaakt dat het Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden een replica van de Karnak-koningslijst heeft geïnstalleerd op de oorspronkelijke locatie in de zuidwestelijke hoek van de Achmenoe-tempel van Thoetmoses III te Karnak.

  • Het Anch-Hor Project in Asassif - 15 oktober 2023

    Anch-Hor was de rentmeester van de Godsvrouw van Amon Nitocris tijdens de 26ste dynastie. Hij was een van de hoogste functionarissen van het Egypte uit de Late Tijd. Zijn graf TT414 in de Asassif behoort tot het type monumentale graven met tempelvormige bovenbouw uit tichelsteen.

  • Tentoonstelling over Fayoemportretten - 7 oktober 2023

    Het Allard Pierson te Amsterdam is een internationaal onderzoek gestart naar twaalf mummieportretten, waarvan twee uit eigen collectie en tien van partnermusea in Europa. Vanaf 6 oktober 2023 is een tentoonstelling te zien.