Nieuws

Geplaatst op
  • Herodotus loog niet over Egyptische boten - 8 maart 2019

    De Franse onderwaterarcheoloog Franck Goddio heeft ‘Schip 17’ uit de Late Tijd ontdekt in Thonis-Herakleion, een verzonken stad ten oosten van Alexandrië. Na een grondig onderzoek is maritiem onderzoeker Alexander Belov tot de conclusie gekomen dat Schip 17 inderdaad een barisboot is waar de Griekse geschiedschrijver Herodotus over schreef.

  • Graf van Alexander de Grote - 1 maart 2019

    ERT-metingen in het centrum van Alexandrië tonen 14 onregelmatigheden onder het oppervlak van een archeologische terrein aan. Het vermoeden bestaat dat een van de structuren het graf van Alexander de Grote betreft.

  • Beeldhouwersatelier ontdekt - 26 februari 2019

    Een beeldhouwerswerkplaats uit het Nieuwe Rijk is ontdekt tijdens opgravingen in Gebel el-Silsila.

  • Miniatuur mummiekist van Nefertiti? - 15 februari 2019

    Egyptoloog Marc Gabolde heeft ontdekt dat een miniatuur mummiekistje van Toetanchamon ooit aan een koningin heeft toebehoord. Qua tekst is het bewerkt en het is hergebruikt voor de begrafenis van Toetanchamon.

  • Lezing door conservator Daniel Soliman - 13 februari 2019

    Egyptoloog Daniel Soliman is in dienst getreden als conservator collectie Egypte van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hij houdt op dinsdag 12 maart 2019 een lezing in het museum over de papyrusvellen waarop een bouwopzichter noteerde hoe een Egyptische generaal zijn graf liet bouwen in Sakkara.

  • Lezing ‘De joden van Elephantine ‘ - 13 februari 2019

    Op donderdag 7 maart 2019 geeft Prof. Karel van der Toorn (Universiteit van Amsterdam) aan het einde van de middag een gratis lezing in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

  • Romeinse haven ontdekt - 12 februari 2019

    Een team van Egyptische archeologen heeft op de site van Tell Aboe Saifi, het oude Sileh, de resten ontdekt van een kalkstenen bouwconstructie. Deze vormde een werkplaats voor boten en schepen.

  • Tentoonstelling in Egyptisch Museum - 5 februari 2019

    Minister van Oudheden Chaled el-Anany heeft op maandag 4 februari 2019 een tijdelijke tentoonstelling geopend in het Egyptisch Museum.

  • Vijftig mummies ontdekt - 2 februari 2019

    Op zaterdag 2 febrauari 2019 werd bekend dat Egyptische archeologen ter hoogte van El-Minya in de necropool van Toena el-Gebel een graf hebben ontdekt uit het begin van de Ptolemaeën Tijd.

  • Graf van Toetanchamon gerestaureerd - 31 januari 2019

    Op donderdag 31 januari 2019 werden de resultaten gepresenteerd van een jarenlange restauratie aan het graf van Toetanchamon.