Nieuws

Geplaatst op
  • Toetanchamon in Brussel - 27 oktober 2022

    Momenteel is tot en met woensdag 30 november 2022 in Brussel de bijzondere tentoonstelling ‘Toetanchamon: zijn graftombe en zijn schatten’ te zien. De kern van de tentoonstelling wordt gevormd door een replica van de grafkamer van Toetanchamon. Ook de voorwerpen die zich in het graf van Toetanchamon bevonden zijn grotendeels als replica’s te bewonderen. Vele andere ...

  • Gratis feestavond Toetanchamon - 27 oktober 2022

    Op 4 november 2022 is het precies honderd jaar geleden dat het graf van Toetanchamon werd ontdekt. Dit wordt in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden herdacht met een gratis toegankelijke feestelijke bijeenkomst.

  • Maand van Toetanchamon in het RMO - 25 oktober 2022

    In november 2022, precies honderd jaar na de vondst van het graf van Toetanchamon, presenteert het Rijksmuseum van Oudheden een maand lang talloze activiteiten en evenementen die in het teken staan van de meest legendarische farao van Egypte.

  • Kinderlezing ‘Op zoek naar Toetanchamon’ - 21 oktober 2022

    Op woensdagmiddag 16 november 2022 geeft egyptoloog Huub Pragt een lezing van 45 minuten voor kinderen over de raadselen die er rondom Toetanchamon bestaan. Deze lezing vindt plaats in de Caesarzaal van het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 te Leiden. Na de lezing worden de kinderen 45 minuten rondgeleid door het museum.

  • Onlinelezing ‘Amon kampeert niet op het strand’ - 21 oktober 2022

    Op dinsdagavond 8 november 2022 geeft Huub Pragt een gratis onlinelezing van een uur getiteld ‘Amon kampeert niet op het strand’. Deze lezing wordt georganiseerd door RoMeO, de vriendenvereniging van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Sluitonderwerp van de lezing sluit aan bij het thema van de tentoonstelling ‘Byblos, ‘s Werelds oudste havenstad’ die te ...

  • Graf ontdekt in Toena el-Gebel - 18 oktober 2022

    Op dinsdag 18 oktober 2022 werd bekend gemaakt dat onderzoekers van het Landesmuseum uit Hannover onder leiding van egyptologe Dr Katja Lembke een graf hebben ontdekt waar zich acht mummies in bevonden.

  • Nefertiti reeds 100 jaar razend populair in Berlijn - 17 oktober 2022

    In het jaar 2022 is de discussie in alle hevigheid opgelaaid over het teruggeven van al dan niet ‘ontvreemde objecten’ aan het land van herkomst.

  • Tentoonstelling ‘Byblos in het Rijksmuseum van Oudheden - 13 oktober 2022

    Op donderdag 13 oktober 2022 vond de opening plaats van de tentoonstelling Byblos in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.

  • De raadselachtige Semenchkara - 4 oktober 2022

    Op dinsdag 4 oktober 2022 maakten de wetenschappers van het museum SMAEK uit München bekend dat zij een klein tablet uit ivoor uit hun eigen museumcollectie hebben bestudeerd. Daarop zou de naam van Semenchkara te lezen zijn.

  • Lezing ‘Amon kampeert niet op het strand’ - 4 oktober 2022

    Op dinsdagavond 8 november 2022 geeft Huub Pragt een lezing in de Taffehzaal van het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 te Leiden. Deze lezing van een uur is getiteld ‘Amon kampeert niet op het strand’ en sluit aan bij het thema van de tentoonstelling ‘Byblos, ‘s Werelds oudste havenstad’.